og samtidig mageløs i sin nærmest naive gennemførthed. Den finske science fiction film Iron Sky om månenazisters togt mod jorden er delvist ude i samme ærinde som Stanley Kubricks Dr. Strangelove – nemlig en kritisk skildring af magtgale politikere. Men den er legende og humoristisk på en måde, som Kubrick var alt for perfekt til – og så er den meget bevidst om sit image som kult-film.
Hvordan kan man overbevise producenter om at smide penge i en film der handler om at nazister koloniserede månens bagside i 40’erne, hvor de siden har arbejdet metodisk på at opbygge et krigsarsenal af rum-zeppelinere og det gigantiske dommedagsvåben “Götterdämmerung”? Undertegnede kan undskylde sig med have været fascineret af SF-genren i 30 år og kan således nyde de mange genrereferencer – men filmen er blevet til et kult-fænomen, som rækker ud over det.
Filmens CGI-renderede rumkulisser er langt fra perfekte – der mangler nok et par hundrede millioner i at det ville kunne sammenlignes med de bedste. Skuespillerne er mere eller mindre ukendte – med en enkelt undtagelse. Udo Kier, som er kendt af mange danskere for sit samarbejde med Lars von Trier i bl.a. Riget (han spillede “lillebror”), har i flere årtier haft en evne til at dukke op i kultfilm, og er vel end del af forklaringen på at nogle går i biffen. I denne spiller han en anæmisk og træt månefører – Heil Kortzfleich!
En anden del og nok så væsentlig forklaring er, at de finske ophavsmænd har ruget filmen ud i en community-kuvøse, som i årevis har bidraget til at filmen er nået helt i mål. Filmen er en af de mest succesfulde eksempler på participatory cinema – i dette tilfælde via Wreck-a-Movie.
Mere om filmen og dens tilblivelse her
Filmen er faktisk eksemplarisk klippet – plottet er godt skruet sammen – dialogen er ikke sjældent virkelig morsom – og så har den en slutning, som igen minder om Dr. Strangelove. Det vil sige ikke en klassisk Hollywood – men alligevel med et håb som Kubrick ikke undte os. Selv nazister kan forbedre sig.
Iron Sky minder os om at misbrugere af de positive moral-begreber kan findes i alle lejre
Hatten af for de ihærdige entusiaster, der har holdt fast i deres ide og faktisk fået en seværdig og underholdende kultfilm ud af det.
Og herunder kan man så se et bud på en prequel – om hvordan Hitler i de sidste dage besluttede at sende en mission til månen i et kapløb med russerne… he he